CARA MENGUSIR GANGGUAN JIN


MASUKNYA JIN KEDALAM TUBUH MANUSIA


Jin boleh merasuk dan masuk ke dalam diri manusia dengan berbagai-bagai cara dan manusia yang mengunakan khidmat Jin untuk melakukan pengkhianatan kepada manusia lain pun melalui berbagai cara.

Sebagaimana sebuah Hadis Rasulullah s.a.w yang telah diriwayatkan oleh Sayidah Syafiyyah binti Huyay , bahawa Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya :

" Sesungguhnya Syaitan ( Jin ) itu berjalan dalam tubuh anak Adam sebagaimana darah yang mengalir dalam tubuhnya ".

Dari Hadis di atas jelaslah bahawa Jin dapat masuk kedalam tubuh badan manusia dan terus sampai ke urat nadi dan darah manusia. Jin dapat berjalan dalam tubuh manusia seperti arus eletrik mengalir dalam kabel penyalurnya. Jin juga dapat menguasai manusia sehingga ia dapat menimbulkan perkelahian sesama manusia, manusia kehilangan ingatan, hilang daya kemahuan dan kesedaran dan lain-lain lagi.
Jin boleh memasuki badan manusia samada di pinta sendiri oleh manusia atau tanpa di sedari oleh manusia itu sendiri. Jin mendampingi dan memasuki manusia melalui salah satu cara yang berikut.
ANTARANYA :
Melalui Khadam atau manusia itu sendiri menjadikan Jin sebagai  sahabatnya.
Melalui " saka Baka "
Melalui Sihir yang di lakukan oleh manusia lain ke atasnya.
Kerana manusia itu sendiri lalai dari mengingati Allah atau melakukan perkara-perkara yang di larang oleh Allah, bererti mendekatkan diri untuk di kuasai oleh Jin dan Iffrit.
Melakukan kejahatan terhadap Jin tertentu seperti menjatuhkan sesuatu benda berat di sesuatu tempat yang ada Jin, tanpa menyebut nama Allah sehingga menyebabkan kematian anak Jin.
Kerana adanya Jin lelaki yang jatuh cinta kepada seorang perempuan yang suka bersolek atau wanita-wanita yang suka keluar rumah untuk memperlihatkan kecantikkannya dan tidak memakai tudung serta suka mendedahkan aurat.
Melalui pengamalan jampi serapah, doa dan ayat-ayat tertentu yang boleh mendatangkan Jin.
Apabila telah memasuki badan manusia, walau dengan apa cara sekali pun Jin tersebut akan mendiami salah satu tempat berikut di anggota tubuh badan manusia. ( walaupun mereka bebas bergerak-gerak dalam badan manusia ) 
 
ANTARA TEMPAT-TEMPAT TERSEBUT IALAH :
Mereka berkumpul di mata kanan dan kiri. Sebab itulah jika seseorang itu membela atau telah dimasuki Jin dalam badan mereka, mereka tidak berani bertentang mata dengan orang lain.
Berada di telinga kanan dan kiri, dengan itu manusia yang telah terasuk Jin tidak suka mendengar nasihat dan teguran yang baik serta amat suka mendengar perkara-perkara maksiat seperti muzik yang melalaikan dan sebagainya.
Berada di mulut manusia, dengan itu manusia yang telah di masuki Jin amat suka bercakap benda-benda yang tidak berfaedah dan mendatangkan dosa seperti mengumpat, melaga-lagakan manusia lain dan sebagainya.
Berada di hidung manusia, menyebabkan manusia suka menghidu benda-benda yang tidak elok dan boleh merosakkan diri manusia sendiri.
Berada di ari-ari ( pusat ), menyebabkan orang tersebut sentiasa mengalami sakit dalam perut dan pelbagai penyakit yang tidak boleh di kesan oleh doktor.
Berada di kemaluan manusia, menyebabkan manusia suka melakukan perkara-perkara maksiat seperti berzina dan sebagainya.
Manusia yang selamat dari ganguaan Jin , Iblis dan  Syaitan adalah manusia yang sentiasa berada dalam Tauhid ( mengesakan ) Allah, melalui lidah, anggota dan hati, mereka juga berakhlak dengan akhlak Rasulullah serta beramal dengan syariat Islam.
Jalan paling dekat untuk berada dalam tauhid Allah ialah dengan kita mengambil contoh perbuatan dan kelakuan mereka yang setiap waktu dan masa berada dalam tauhid Allah, seperti Nabi Muhammad, sahabat-sahabat baginda, para ulama dan sebagainya.
Dengan itu Insyaalah akan menyampaikan diri kita zahir dan batin berada dalam tauhid Allah di semua tempat, waktu dan masa melalui anggota, lidah dan hati sebagaimana mereka, iaitu selamat daripada gangguan para Jin, Iblis dan Syaitan atau seumpamanya.
KATA ULAMA :
" Kun Ma’Allah fain lam takun ma’Allah, fakun Ma’a man ma’Allah fainnahu yusiluka illallaah "
Maksudnya :

" Hendaklah jadikan diri kamu bersama Allah, maka jika kamu tidak boleh jadikan diri kamu bersama Allah hendaklah kamu jadikan diri kamu bersama dengan mereka yang telah beserta dengan Allah, maka sesungguhnya yang demikian itu akan menyampaikan diri kamu kepada Allah "
Diri manusia mukmin yang menjadi kekasih Allah itu adalah seumpama kalbu Alam atau jantung alam atau pusat alam yang dikurniakan oleh Allah daya atau kuasa graviti mengikut darjah ketinggian imam, ilmu dan amalan mereka di sisi Allah. Diri-diri yang lain hanyalah di bawah atau di dalam kuasa atau graviti mereka.
WANITA MANDUL AKIBAT GANGGUAN JIN
Kemandulan itu terbahagi kepada dua iaitu kemandulan yang berlaku secara tabii yang boleh diorawat oleh para doktor, sebagaimana lazimnya dan kemandulan yang berlaku akibat gangguan jin yang boleh dirawat menggunakan ayat-ayat Al-Quran, doa-doa dan zikir.
Kemandulan Yang Berlaku Akibat Gangguan Jin Mempunyai Tanda-Tanda Tertentu,

 Antaranya;

 *Rasa sesak dada terutamanya selepas waktu asar, yang mungkin berlarutan hingga tengah malam 
*Kusut fikiran. 
*Sakit dibahagian tulang-tulang belakang. 
*Mengigau ketika tidur. 
*Bermimpi dengan mimpi yang menakutkan.
Kemandulan yang berlaku pada kaum wanita dimana jin itu akan tinggal dalam rahim dan merosakkan benih menyebabkan benih-benih itu rosak dan tidak subur ataupun ia dibiarkan subur dan sempurna tetapi diganggu selepas beberapa bulan hamil menyebabkan turun darah, lalu keguguran. Keguguran yang berlaku berulangkali boleh terjadi akibat daripada gangguan seperti ini.
Dalam hadis Safiyah Binti Huyay bahawa Rasulullah bersabda :
‘ Sesunggguhnya syaitan itu berjalan dalam tubuh anak Adam melalui pembuluh darah’. - Riwayat Al-Bukhari dan Muslim.
Satu hadis riwayat oleh Abu Daud, Imam Ahmad dan At-Tarmizi yang menyatakan tentang seorang perempuan bernama Hamnah Binti Jahah yang mengadu meminta petua kepada Rasulullah kerana mengalami masaalah turun haid yang begitu lama. Baginda menyuruhnya agar menggunakan kapas. Hamnah menjawab mengatakan yang dia telah berbuat demikian. Baginda menyuruhnya agar menggunakan kain yang agak tebal. Apa yang disuruh oleh baginda juga telah dilakukan oleh nya.
Akhirnya baginda bersabda : 

‘Bahawa darah istihadah itu adalah sepakan daripada sepakan-sepakan syaitan ‘. - Riwayat At-Tarmizi.
Perempuan yang menghadapi masaalah keluar darah akibat gangguan yang boleh menyebabkan mandul hendaklah dirawat menggunakan doa-doa berkaitan dengan sihir disamping berusaha mendapatkan nasihat daripada doktor pakar.
Ada Dua Punca Utama Terjadinya Masaalah Yang Dihadapi Oleh Kaum Wanita Yang Terlibat Selain Daripada Sebab-Sebab Fizikal:
Akibat sihir
Kecenderungan jin ketika memandang perempuan yang berkenaan.
Jin-jin suka mendatangi perempuan yang suka bersolek berlebih-lebihan, yang tidak menjaga sembahyangnya, tidak membaca Al-Quran tetapi gemar mendengar nyanyian ataupun muzik keterlaluan, suka membuka aurat, juga gemar duduk bersolek dihadapan cermin.
Mereka tidak menyedari bahawa perbuatan seperti ini menjadi tarikan jin-jin. Mereka masuk dalam bilik air, lalu menyanyi dan mandi dalam keadaan telanjang, padahal bilik air adalah di antara tempat kegemaran jin-jin jantan dan betina menyebabkan salah satu daripada makhluk-makhluk tadi tertarik pada jasadnya lalu ia meresap dalam tubuh dan mengganggunya.
 


CARA MENGUSIR GANGGUAN JIN 


Cara yang digunakan oleh Rasulullah SAW untuk mengusir gangguan Jin 

 • Melaknat Iblis dengan Laknat Allah SWT.
 • Ditepuk punggungnya dan berdoa yang ertinya " Keluarlah kau wahai musuh Allah dan Aku Melaknat-mu dengan Laknat Allah"  
 • Membaca Ayat2 Ruqyah :
     Al-Fatihah, Al-Baqarah 1-4, Al-Baqarah 163-164, Al-Imran 18, Al-Hasyr 1-3,Ash-Shaffat 1-10, Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas.


Cara selepas Zaman Rasullulah SAW 
 
Zaman Imam Ahmad: 

Membaca Al-Fatihah, Al-Hasyr 1-3, Ash-Shaffat 1-10, Al-Ikhlas, Al-Falaq dan An-Naas. Dituliskan, dicelupkan serta diminumkan airnya.
Membacakan Ruqyah pada orang yg terkena gangguan jin. 


Hal dalam menangani gangguan Jin.
 

Langkah-langkah Pencegahan Mengikuti Perintah dan Menjauhi larangan Allah SWT serta mengikuti Sunnah Rasulullah SAW. 

Contoh :

- Solat Berjamaah 5 waktu di masjid & Solat Sunnat
- Tilawah Qur'an
- Ta'alim
- dsb

Langkah-langkah Bertahan/Defensif Berdo'a:

Contoh: Al-Mu'minun 97-98 

 
"Ya Tuhanku aku berlindung kepada Engkau dari bisikan-bisikan syaitan. Dan aku berlindung (pula) kepada Engkau ya Tuhanku, dari kedatangan mereka kepadaku." 


Rasulullah SAW membaca do'a diatas pada saat hendak solat, selesai solat dan hendak tidur

Membaca do'a Al-ma'tsurat Rasulullah pagi dan petang.
Langkah-langkah Melawan Gangguan/Offensif 
 
Surat Fathir: 6

 
" Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka anggaplah ia musuh (mu), kerana sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala."

Tanamkan sikap permusuhan & rasa benci dengan Syaitan. 
 • Laknat Syaitan tersebut dengan Laknat Allah. 
 • Mencari penyebab gangguan Jin pada tubuh manusia 
SUMBER 

18 ulasan:

 1. Salam....
  Ada juga orang guna kasturi syifa sebagai ikhtiar untuk elak gangguan makhluk halus.
  http://www.muslimchoices.com/?p=kasturi_syifa_assyafi

  BalasPadam
 2. saya ingin tya sy pernah bckp dgn org hakikat ttg hal ketuhanan tp sy pernah doa buka hijab sy..tp yg sy rasa sy dpt Allah buka hijab dpt rasa d lihat jin d setan..ada putih hitam merah d hijau..bila sy bt satu amalan ikhlas sy dpt rasa malaikat ada sblh kanan..tp stakat ni rasa dia ada diurat saraf blkg sy..gi mari gi mari rimas rasa..ada kah ini satu gangguan atau Allah bg ujian yg blh sy rasa?blh dop ustaz bg nasihat..adakah ini qarin?dh pegi darul syifa tp masih ada?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ye itu adalah qarin..qarin tu yg akan ikut dan akan ikut kita di mana2..sama kita buat jahat dn baik tu..tu yg mengerakkan kita..contohnya kita was2 dlm solat..dlm masjid ni..adakah syaitan yg mengacau kita ketika solat dlm rumah Allah..itu adalah qarin yg mengerakkan naluri dan hati awk utk melakukan sesuatu dgn izin Allah..bkn semua syifa blh lakukan ni..sbb mereka menjadi perantaraaan manusia dan qarin..mmg benar apa yg org hakikat ckpkn tu..dn sakit tu adalah sakit pemulihan diri je jalan Allah dan mencari ilmu Allah yg sebenarnya..harap maklum

   Padam
  2. Aslm. Sy nk tny. Mcm mna kita nk tau jin tu org antar atau cuma jin liar yg berkeliaran di dlm rmh kita.

   Padam
 3. Jasa Mengatasi Segala Permasalahan Perdukunan, Penglaris, Rajah, Santet, Pelet, Susuk, Mantra, Kesurupan Masal,Gangguan Jin, Rumah Angker, Susah di Ru'yah, Sakit Tak terdeteksi secara Medis, Sakit Tak Susah Sembuh, Anak Rewel, Kena Sawan dan sebagainya ( Non Medis )
  Amandel, Jantung, Cuci Darah, Stres, Sakit Dalam , Panas dalam, Gila, dan segala keanehan lainya. kami atasi dalam beberapa detik saja..........Tanpa syarat, tanpa sentuhan tangan...Kunjungi kami ditempat kerja, kapan saja dan untuk siapa saja.....juga bisa ceck gratis via telfon atau sms....undang kami untuk keterangan rinci permasalah dan keluhan anda , keluarga dan lingkungan anda secara rinci di tempat tinggal kami atau silahkan undang kami segara. Hub kami : 0878 1653 1804 ( Mas Udin )

  BalasPadam
 4. Asalamualaikum wr.wb
  Telah hadir jual lampu tidur harganya terjangkau hanya di http://tangankreaksiindonesia.blogspot.com atau http://pesanlampion12.blogspot.com terimakasih
  Sampai cumpa lagi dengan admin abiismail
  walaikumsalam wr.wb

  BalasPadam
 5. Masukkan ulasan anda... Assalamualaikum. Dulu almarhum kakek saya sangat gemar belajar ilmu kesaktian. Kenapa saya sbg cucu nya, hidup saya suram banget. Hidup saya spt dikutuk. Saya sial seumur hidup. Dulu saat saya msh kecil, saya sering sakit sakitan shg otak saya jadi dungu dan badan saya jadi loyo, shg saya kalau kerja, sekolah, bergaul, olahraga, nyari jodob dll saya sering diremehkan org, dibodohi org, didiskriminasi org dll. Saya org nya sngt penakut, minder, kuper, pemarah, gampang gelisah, saya kalau menghadapi org sering gerogi, salah tingkah, gemetar dll. Saya di kampung sering difitnah dan dijelekin tetangga, sering dibenci dan dimusuhi teman, dijauhi kerabat, dikucilkan masyarakat dll. Kemudian saya merantau.. org2 di sana yg laki laki menghina saya, menipu saya, mencuri uang saya, menghajar saya, memfitnah saya, mengkhianati saya dll. Org2 di sana yg perempuan mencolak cinta saya, meremehkan saya, mempermainkan saya, memanfaatkan saya, mengejek saya dll. Pdhl saya baik, jujur dan suka menolong. Mungkin krn saya nampak dungu dan loyo. Saya kalau kerja sering dimutasi dan dipecat krn dianggap tdk becus bekerja. Saya kalau kerja badan gampang capek, nafas sesak, mata berkunang, dada sakit, badan lemas dll. Kemudian saya terpaksa pulang kampung, di kampung saya nganggur dan jomblo bertahun tahun lama nya. Lbh dari 10 thn sampai skrng blm berubah nasib saya. Saya sdh beberapa thn lumayan rajin ibadah tp nasib saya tetap tdk pernah berubah. Saya bolak balik ke perantauan utk nyari kerja tp gagal terus. Nyari jodoh dan rejeki rasa nya semakin sulit krn umur semakin tua. Saya terpaksa buka usaha kecil kecilan di rumah tp hasil nya tdk seberapa malahan akhir nya bangkrut. Dulu ayah saya bilang saya spt org cacat mental, dulu guru sma saya bilang otak dan tenaga saya payah spt tdk diimunisasi, dulu adik saya bilang saya tdk berguna, dulu pak lik saya bilang saya bodoh, dulu atasan saya bilang otak dan tenaga saya tdk memenuhi syarat utk bekerja, dulu teman2 saya ada yg bilang saya bodoh dan lemah, ada yg bilang saya orang aneh dan langka, ada yg bilang saya manusia setengah jadi, ada yg bilang saya tdk punya masa depan dll. Dulu almarhum kakek saya, anak cucu nya bnyk yg mati saat balita, ada yg hidup tp cacat mental, ada yg susah jodoh dan rejeki dll. Murid kakek saya, anak nya juga ada yg cacat mental. Mungkin diganggu jin kakek saya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. coba minta di ruqyah, semoga kita selalu dalam lindungan Allah. Aamiin..

   Padam
  2. Guffit vestian. Kamu bukan bodoh. Tapi mungkin autisme. Kamu boleh google ya

   Padam
  3. Memang sakit dan menderita kehidupan seperti itu.. Tapi percaya lah kesabaran kita sentiasa d uji supaya kita lebih dekat dan lebih di sayangi Allah S. W. T..setiap rezeki dan jodoh sudah d tentukan masa nya.. Jangan berhenti atau menyesal memohon pada ALLAH.. Ringkasnya allah sentiasa menyayangi dan melindungi hambanya.. Inggat.. Jangan cuba berurusan dengan dukun dan yang seumpama dengannya.. Menduakan tuhan adalah sangat besar dosanya..

   Padam
 6. Saya sering sekali bermimpi dengan laki2 yang saya kenal seperti teman atau mantan saya apakah itu termasuk dicintai jin

  BalasPadam
 7. Boleh minta tips halau jin tetapi dari badan sendiri. Saya yakin ada gangguan tapi x mau beritahu ibu ayah. Bole buat sendiri x?

  BalasPadam
 8. Saya penderita sihir, selama 20 tahun ini saya di serang setiap hari, Badan saya terasa Panas Menggelegak, Di hidung terasa seperti di Cucuk, Di Mata-Telinga-Leher seperti ada benda yang bergerak-gerak. Di sebelah Malam tidur saya diganggu. Penyihir itu telah mengunci dengan sihir, fikiran saya - hati - mata dan mengetahui dimana saya pergi - Dengan siapa saya berjumpa. saya sangat bimbang diperangkap.Mohon doakan saya.-lemal-
  Allahallahsatu@gmail.com

  BalasPadam
 9. asalamualaikum pak, nak tanya sebenarnya Qarin itu baik atau tidak pak, dan adakah ia berkesan jika saya cuba lawan agar jin asyik itu tidak akan ganggu saya lagi? maksudnya saya lawan" selain dari solat apa" aja

  BalasPadam
 10. Assalamualaikum kakek,sy ingin bertanya sy punya abg,masuk hari ini sudah 3 hari tak sedar² dia seakan sedang tidur,sudah d panggil Pak ustaz tapi tetap tiada perubahan juga,boleh ke bantui sy kakek,sy buntu... Irfan dari malaysia

  BalasPadam